PCI Lastogum®
PCI Lastogum®
26.09.2023
PCI Lastogum®
PCI Lastogum®
26.09.2023

Stavchem s.r.o.

February 3, 2023

Pálené tehlové obklady

V tomto článku sme sa pozreli na to, ako sa zorientovať pri výbere tehlového obkladu.

Materiál

Informujte sa, z akého materiálu je produkt vyrobený. Často sa stretnete s tým, že za tehlové výrobky sa vydávajú výrobky, ktoré s tehlou nemajú nič spoločné. Príkladom je betónová imitácia, ktorá sa označuje ako tehla, prípadne betónová tehla. V skutočnosti s tehlou má spoločný len tvar. Od takéhoto materiálu nemôžete očakávať vlastnosti ktorými sa vyznačuje pálená tehla, dlhá životnosť a stálofarebnosť.

Vlastnosti

Voľte také vlastnosti, ktoré Vám šetria čas a peniaze z dlhodobého horizontu. Stálofarebnosť a odolnosť voči vyblednutiu, prírodní pôvod, bezúdržbovosť, mrazuvzdornosť, to sú vlastnosti kvalitných pálených tehlových obkladov. Je investícia, ktorá Vám bude robiť radosť desiatky rokov.

Farebnosť

Tehlové obklady sú vyrábané z kvalitnej tehliarskej hliny, v rôznych farebných odtieňoch. Za rôznymi odtieňmi stoja prímesi niekoľkých druhov hlín, a oxidov kovov, či odlišná teplota výpalu, stačí rozdiel 10-20 stupňov. Je vhodné si objednať potrebné množstvo obkladov naraz, pretože po niekoľkých rokoch sa hlina ťaží už o niekoľko desiatok či stoviek metrov ďalej a farebný odtieň sa môže čiastočne meniť.

Realizácia

Veľký podiel na konečnom výsledku má realizačná firma. Vždy si vyžiadajte referencie, prípadne si pozrite skutočné realizácie. Kontaktujte radšej preverenú firmu, pretože, neodborne urobená, či vyšpárovaná fasáda je nezvratný proces. Nezabúdajte, že fasáda s kvalitných tehlových obkladov má životnosť niekoľko desiatok rokov. Preto sa oplatí realizáciu zveriť do rúk odborníkom.

Montáž

Naše tehlové obklady je možné použiť na fasádu, do interiéru, či na obklad krbov a pecí. Výrobky sú vypaľované na 1080 stupňov Celzia, tým získajú vysokú mrazuvzdornosť potrebnú na dlhú životnosť v exteriéri. Obklady je možné lepiť aj na zateplené fasády, či už polystyrénom alebo čadičovou vatou.

V takomto prípade je nutné použiť pevnejšiu sieťku a túto kotvíme ôsmimi až desiatimi hmoždinkami na 1 m2. Podklad na lepenie musí pevný a súdržný. Pred montážou podklad penetrujeme. Je dôležité stavbu správne rozmerať, aby nevznikali rôzne neestetické doriezky, či nenáväznosť špár. Preto je vhodné radšej zveriť realizáciu do rúk odborníkom.